7 Eylül 2017 Perşembe

Katarakt Ameliyatı



Başarılı bir katarakt ameliyatı her zaman yüz güldürür.

Her iki göz katarakt cerrahisinden sonra her iki göz üst kapak cerrahisi mutlu bir sonuç doğurabiliyor.

Katarakt, göz hastalıkları içerisinde en çok görülenlerden biridir, görme duyusunun işlevini tamamen olmasa da, görme kalitesine zarar verecek derecede kaybetmesi en önemli belirtisidir. Tıbbi literatürdeki tanımı; göz bebeği arkasında yer alan şeffaf göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesiyle meydana gelen görme bozukluğudur.


Katarakt hastalığının en önemli belirtileri nelerdir?
Hastalığının ilk evrelerinde görmeyle ilgili sıkıntılar yaşanmayabilir. Hastalığın belirtileri ilerleyen evrelerde daha fazla kendisini belli eder. Katarakt hastalığının en önemli belirtisi de, kuşkusuz görme yetisinde meydana gelen kayıplardır. Etrafın çift görülmesi, cisimlerin bulanık veya buğulu görülmeye başlanması, kataraktın önemli bir safhaya geldiğinin habercisidir.
İleri evrelerde kişinin gündelik hayatını olumsuz şekilde etkiler. Renklerin algılanmamaya başlanması, gece görüşün zayıflaması gibi olumsuzluklar araba kullanımının önünde engel teşkil eder. Kişinin uzun süre kitap okuyamaması, gözde ortaya çıkan miyoplukta hastalığın hayata yansıyan olumsuz taraflarıdır.

Kimler katarakt ameliyatı olmalıdır? Ne zaman katarakt ameliyatı olmalı?
Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar ilerlediğinde kataraktı ameliyatla alınmalıdır.Eğer katarakt tamamen olgunlaşıp buzlu cam gibi opak hale gelmişse daha acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Olgunlaşmış bir kataraktın şişmesi ve hatta göz içinde dağılması bile mümkündür. Bu gibi değişimler,kalıcı görüş kaybı tehlikesi taşırlar.
Doğumsal kataraktlarda ise, görmenin engellendiği her durumda derhal ameliyat yapılmalıdır.Bunun dışında katarakt ameliyatının acilen yapılmasını gerektiren durumlar çok nadirdir.Şunu unutmayalım ki katarakt başladıktan sonra çoğu zaman ilerler. Ama ilerleme hızı genellikle yavaştır ve önceden tayin edemeyiz.Katarakt ameliyatının zamanlamasını hasta tayin etmelidir. Hekime düşen görev, hastanın görme şikayetlerinin ne kadarının katarakta bağlı olduğunu saptayıp hastaya bildirmektir.
Katarakt ameliyatının gerekliliği için görme keskinliği tek kriter değildir. Bir çok hasta, görme netliklerinin düşük olmasından şikayetçi olmayabilirler. Ya da görme netliği iyi olmasına rağmen değişik ışık koşullarında çok rahatsız olduklarını bildirirler. Güneşli günlerde sokakta daha az gördüklerini söyleyen hastalar olduğu gibi, geceleri otomobil farları, sokak lambalarının aşırı parlama ve yansıma yapıp dünyalarını kararttığından yakınan hastalar da çoktur. Kataraktın görsel şikayetlerinden bir tanesi gri tonu ve renkler arasında kontrastın kaybolmasıdır. Bu süreç uzun bir zaman aldığı için iki göz kataraktlarında hasta bu değişimi algılamayabilir. Tümsek ya da çukurların farkına varamaması, merdiven inerken ya da eşik atlarken kaza geçirmelerine neden olabilir. Göz hekimi, hastalarını bu yönden uyarır ve hastasının karar vermesini ister.
Çok beklemiş kataraktların çekirdekleri sertleşeceği ve bağları gevşeyebileceği için ameliyat işlemini zorlaştırabilirler. Çok daha uzun yıllar ameliyat olmayan hastaların, dalında meyvenin çürümesine benzetilebilecek şekilde, kataraktları da çürüyüp göz içi iltihabı yaratma, tansiyonu yükseltlme gibi yan etkiler yapabilme ihtimali vardır. Ancak bu derece olgunlaşmış kataraktlar hastanın görmesini de çok bozmuştur.
Katarakt Tedavisi
Kataraktın, ilaçlarla ya da gözlüklüklerle tedavi edilmesi mümkün değildir. Günümüzde kataraktın tek tedavisi cerrahi müdahaledir. Avrupagöz’ün uzman kadrosu, kullandığı ileri teknoloji cihazlar ve FDA onaylı merceklerle katarakt ameliyatı sorun olmaktan çıkıyor.
  
Fako Yöntemi: Uzman doktorlar tarafından yapılan inceleme sonrasında en uygun ölçülerdeki merceğin göz bebeğinin arkasına yerleştirilmesiyle tamamlanan tedavi şeklidir. Katarakt hastaları için fako yöntemi, ağrısız ve sızısız bir tedavi süreci anlamına gelir. Astigmat oluşum riskini düşürmesi, tedavi sonrasında gündelik hayata hemen dönülebilmesi ve küçük kesiyle tedavinin gerçekleşmesi, fako yönteminin giderek tercih edilebilirliğini artırmaktadır. Doktorun hasta üzerinde genel tetkikleri yapmasından sonra mercek numarası özel cihazlarla ölçülür ve göz bebeği ameliyata hazır bir hale getirilir. Bu aşamada hasta, ameliyat boyunca hareketsiz kalarak, doktorun daha iyi çalışmasını sağlar. Anestezi için göz damlaları kullanır. Böylece ameliyat boyunca kişi, herhangi bir ağrı duymaz. Korneada küçük bir kesi yapılır ve ardından ultrasonik sesler kullanılarak mercek göz içerisindeki küçük parçalara ayrılarak emilir. Daha sonra da katlanır şekildeki mercek göze yerleştirilir. Multifolak (Çok Odaklı Merceklerle) Tedavi: Uzak ve yakın görme bozukluklarını aynı anda tedavi edebilmek için geliştirilmişlerdir. Tedavi sonrasında kişi, gözlük kullanmadan uzak veya yakın cisimleri net bir şekilde görebilir. Tedavide kullanılan mercek, özel geliştirilmiş yapısı sayesinde ışığı farklı odak noktalarında toplayabilmekte ve böylece cisimlerin net bir şekilde algılanmasını sağlamaktadır.
Katarakt cerrahisi ile hem katarakt hemde gözlükten kurtulmak mümkün.




0 yorum:

Yorum Gönder