7 Eylül 2017 Perşembe

Gözlükten Kurtulmak İçin Lazer Tedavisi


Lazer; miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Bazen lazer tedavisine uygun olmayan kişilere ise özel göz içi lens değişimi ameliyatları uygulanmaktadır. Bu ameliyatlar sayesinde de gözlüklerinizden kurtulabilirsiniz.

Lazer Ameliyatı Olmak İsteyen Kişilerde Hangi Özellikler Olmalıdır?

- 18 yaşın üzerinde olup gözlük veya lens kullanması.

- Son 1 yılda göz dereceleri 0,50 diyoptriden fazla değişmemiş olması.

- Miyopisi -10 diyoptriye kadar olması.

- Astigmatı -6 diyoptriye, hipermetropisi ise +4 diyoptriye kadar olması.

  • - Kornea dokusu kalınlığı yeterli olması.

  • - Kornea sivrileşmesi, göz tansiyonu gibi başka göz hastalığı bulunmaması.

  • - Romatizma, diyabet gibi sistematik hastalığı bulunmaması.

Lazerle Miyop Tedavisi

Yakını net olarak görüp uzağı net görememe hastalığına miyop denir. Göze gelen ışınların kornea bölümünde yanlış şekilde kırılarak ön kısımda odaklanmasından kaynaklanır. Lazer ameliyatı ile -10 dereceye kadar miyop sorunları çözülebilir.

Lazerle Hipermetrop Tedavisi

Hipermetrop ise yakını net görememe hastalığıdır. Göze gelen ışınların korneada yanlış kırılarak retinanın arka kısmında odaklanmasından dolayı yakındaki nesneleri bulanık görünmesine sebep olur. Lazer tedavisiyle +4 dereceye kadar hipermetrop sorunları çözülebilir.

Lazerle Astigmat Tedavisi

Her zaman bulanık görme hastalığına Astigmat denir. Göze gelen ışınların kornea bölgesinde yanlış şekilde kırılarak görüntüyü odaklayamamasından kaynaklanır. Lazer yöntemi ile -6 dereceye kadar astigmat tedavisi yapılabilir.

Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?


Excimer Lazer, yani göz çizdirme ameliyatı göz bozukluklarını düzelten bir göz ameliyatıdır. Yukarıda lazerle miyop tedavisi, hipermetrop tedavisi ve astigmat tedavisi başlıkları altında bazı bölümler bire bir aynıdır. Bu üç göz bozukluğuna sebep olan durum aslında aynıdır. Gözlerimize gelen ışığın kornea bölümünde yanlış şekilde kırılması. İşte göz çizdirme ameliyatı ile gözlerimizde kornea bölümüne lazer ışınları ile müdehale edilerek, gözlerimize gelen ışığın doğru şekilde işlem görmesi sağlanır. Bu sayede göz bozukluğumuz tedavi edilmiş olur.
Lazer Ameliyatı Türleri
PRK ve LASEK Yöntemi
Aslında PRK ve Lasek yönetim iki ayrı yöntemdir. Fakat tek başlıkta toplamamızın sebebi iki yönetimde artık pek fazla kullanılmıyor oluşu. Aralarındaki ortak yön ise iki yöntemde de lazer işleminden önce gözün en dışındaki epitel doku kaldırılır ve lazer işlemi bundan sonra yapılır. PRK sistemi biraz daha eski bir yöntemdir. PRK yönteminde epitel doku, bir cerrahi alet yardımıyla sıyrılır. LASEK yönteminde ise bu doku, alkol yardımı ile tabaka şeklinde kaldırılır ve lazer işleminden sonra yerine koyulur. Ameliyat sonrasında 3 – 4 gün içerisinde dokular iyileşerek epitel dokuyu tekrar gözün üst kımına kaynaştırır. Fakat bu geçen süre oldukça acı verici ve sıkıntılı olabilir. Gözün tamamen iyileşmesi 3 – 4 haftaya kadar uzayabilir.
LASiK ve iLASiK Yöntemi
Lasik yöntemi bir önceki PRK ve LASEK yönteminden daha ileri bir teknolojidir. Bu yöntemde az önce bahsettiğimiz epitel doku kaldırılmaz. Bunun yerine keratom bıçağı adı verilen özel bir bıçak yardımıyla korneanın üzerinde bir kesik açılır. Bu kesik kapakçık şeklinde açılarak korneaya ulaşılır. Daha sonra lazer ışınları yardımıyla korneada ki bozukluk düzeltilir. Bu aşamadan sonra korneanın üzerinde kapakçık şeklinde kesilerek ayrılmış parça tekrar eskisi gibi yerine koyulur. Bu bölümün kendiliğinden yapışma özelliği olduğu için herhangi bir dikiş veya bandaja ihtiyaç duyulmaz. Lasik yönetimde ilk 24 saat biraz ağrı olabilir. Hasta bu dönemi ağrı kesiciler ile geçirir. Sonrasında göz kuruluğu yaşanacağı için hekimin verdiği göz damlaları intizam ile kullanılmalıdır.
iLasik yönteminin ise Lasik yönteminden tek farkı, gözün üzerindeki kesiğin bıçak yardımıyla değil, lazer yardımıyla kesilmesidir. Avantajı olarak da göze bıçak temas etmediği için olasılığı çok azda olsa mikrobik bir transfer gerçekleşmez. Bununla birlikte bir insan tarafından değilde bir makine tarafından işlem yapıldığı için hata olasılığı daha azdır.
TransPRK ( No Touch Lazer ) Yöntemi
Bu yöntem şu an uygulanan en teknolojik yöntemdir. No touch, ingilizce bir kelimedir ve bu yöntemde ‘temassız’ anlamına gelmektedir. Bu yöntemin en güvenilir olan yöntem olmasının sebebi, göze herhangi bir yabancı cisimle müdehale edilmiyor oluşu ve aynı zamanda gözün üzerinde herhangi bir kesik veya delik açılmıyor oluşudur. No touch lazer ile göz çizme işleminde yaklaşık olarak 1 dakikalık bir sürede sadece göze gelen lazer yardımı ile görme bozuklukları düzelir ve işlem sonrasında gözler bandaj ile kapatılmaz. Bu yüzden diğer yöntemlerde iki gözü aynı anda yapmak mümkün olmamasına rağmen, no touch lazer yönteminde aynı anda iki göz birden işlem görebilir. Hasta operasyon sonrasında gözleri açık şekilde eve gidebilir. Genellikle ilk 36 saatte gözlerde batma, sulanma, kızarma gibi şikayetler görülebilir. 4. günden sonra normal yaşama dönülür.
Lazer Göz Ameliyatı Sonrası
Lazer ile göz çizme ameliyatı sonrasında gelişecek komplikasyonlar genel olarak yapılan lazer türüne göre değişiklik gösterecektir. Fakat günümüzde en teknolojik olarak kullanılan Lasik, iLasik veya TransPRK yöntemleri hasta konforu açısından çok gelişmiş yöntemlerdir. Lasik ve iLasik yöntemlerinde hasta gözünde bandaj olarak ameliyattan çıkar. Göz hekiminin tavsiyesi doğrultusunda yaklaşık 24 saat sonra bandajı çıkarabilir. İlk 36 saat gözlerde batma, bulanık görme, kızarma ve bunun gibi şikayetler oluşabilir. Bunlar normal sonuçlardır. Yaklaşık 5 gün içerisinde bu şikayetler azalarak yok olur. Fakat lazer işlemi sonucunda göz kuruluğu ortaya çıkabilir. Bunun için göz hekimi hastaya özel göz damlaları önerecektir. Hastanın bu göz damlalarını aksatmadan mutlaka kullanması gerekir.
TransPRK yönteminde gözlerde herhangi bir kesik olmayacağı için hastanın gözüne bandaj uygulanmaz. Gözleri açık şekilde çıkar ve evine gidebilir. Fakat lazer tedavisi sonucunda ilk günlerde yukarıda bahsettiğimiz küçük rahatsızlıklar bu yöntemde de duyulabilir. Sabırlı olarak göz hekiminin önerdiği şekilde davranıldığında kısa sürede sorunlar düzelecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder